MusicalMakers is de kraamkamer voor de Nederlandse musicalsector.

MusicalMakers biedt beginnende en ervaren makers, gesubsidieerde en vrije producenten een ontwikkeltraject in verschillende stadia, beginnend bij een eerste pitch. Als het idee veelbelovend is, dan volgt een periode van research & development, theatrale lezingen, werkplaatsvoorstellingen en uiteindelijk een volwaardige productie in samenwerking met een producent of theater. Elke fase sluit af met een presentatie en nagesprekken in aanwezigheid van het publiek en professionals uit de sector.

Op dit moment werken we  samen met onder andere NITE (Sarah Janneh & Guy Weizman), Jakop Ahlbom, Chafina Bendahman en Fadua El Akchaoui, Wende, Tom de Ket, NANOEK, OpusOne, Jan Groenteman en Kiki Jaski, Rachida Lamrabet en Job Greuter.

Hieronder een greep uit de producties die nu in ontwikkeling zijn:

Roos

I.s.m. Naomi van der Linden, met Floortje Schoevaart & Naomi Teekens

De musical Roos vertelt het verhaal van drie generaties vrouwen en volgt hen in hun verschillende relaties tot anderen: van hun naasten tot hun geliefden én eventuele minnaars. Centraal staat de 50-jarige Roos. Ze staat op een kantelpunt in haar leven en reflecteert op iedere keuze die ze tot nu toe heeft gemaakt. Is ze zichzelf niet langzaam kwijtgeraakt aan de keuzes die haar leven hebben gekleurd? En kan ze eigenlijk nog wel een andere kant op met een liefhebbende man aan haar zijde, een koophuis en een gezin?

Waar ze de erfenis van haar moeder Anna die haar leven lang bij haar eerste liefde is gebleven met zich meedraagt, voelt ze zich tegelijkertijd geïnspireerd door haar dochter Lily die is losgebroken van de (heteronormatieve) monogamie. Maar uiteindelijk zijn allen op een zoektocht naar het bewandelen van hun eigen pad; het kiezen voor zichzelf, het aangaan van het avontuur én het plukken van de vruchten in de liefde.

De leesvoorstellingen van Roos worden in oktober 2025 getoond aan publiek.

Cirkels

I.s.m. Kiki Jaski & Jan Groenteman (Jaski & Groenteman) en OpusOne

Cirkels is een nieuwe Nederlandse coming of age musical van Kiki Jaski & Jan Groenteman in samenwerking met OpusOne en MusicalMakers, geïnspireerd op verhalen uit het echte leven én een vleugje sterrenkunde.

We beleven 24 uur uit het leven van tiener Joy. In aanloop naar het schoolfeest maken we kennis met haar medeleerlingen, docenten en ouders, die net als Joy op een keerpunt in hun leven staan. Als midden op de dag een volledige zonsverduistering plaatsvindt komt alles in een stroomversnelling. In Cirkels laten we zien hoe het allerkleinste met het allergrootste verbonden is.

De werkplaatsvoorstellingen van Cirkels worden eind 2025 getoond aan publiek.

Koud Vuur

I.s.m. OpusOne

Met script in de hand, nieuw geproduceerde muziek en een veelbelovende cast presenteren OpusOne en MusicalMakers Koud Vuur. Een unieke kans om een inkijkje te krijgen in deze musical in wording.

Een jong stel gaat in relatietherapie. Emma is wit, Mingus is Moluks, al voelt hij zich compleet Nederlands. Hij heeft zijn hele leven al last van plotselinge woede-uitbarstingen. Gedrag dat hij maar al te goed kent van zijn vader, waarmee hij alle banden heeft verbroken.
Met hulp van de relatietherapeute Janine, die zelf Indonesische roots heeft, probeert het stel hun problemen onder ogen te zien. Het verleden laat zich niet langer wegduwen, en Mingus begint te begrijpen hoeveel invloed zijn afkomst op hem heeft. Hoeveel trauma heeft hij geërfd van de generaties voor hem? Is zijn relatie met Ellen nog te redden?

Een nieuwe musical over intergenerationeel trauma, over vaders en zonen, en hoe de ingrijpende nasleep van het koloniale tijdperk nog steeds voelbaar is in het leven van jonge mensen, hier en nu.

De werkplaatsvoorstellingen van Koud Vuur worden in 2025 aan publiek getoond.

Soul Nerve

I.s.m. Sarah Janneh & NITE

“The soul nerve is not a nerve in the way we typically think of one. It is a highly complex and extraordinarily sensitive organ that communicates through vibes and sensations. This communication occurs not only between different parts of the body, but also from one person to another.” – Resmaa Menakem in My Grandmother’s Hands

Sarah Janneh is een krachtige persoonlijkheid binnen het NITE ensemble, met een stage presence als geen ander. Voor haar eerste soloshow graaft ze diep in haar eigen roots. Als dochter van een moeder uit Brabant en een vader uit Sierra Leone zijn haar muzikale invloeden onder meer Aretha Franklin en Kendrick Lamar, maar ook Wende, Paul de Leeuw, Maringa Music en Pink Oculus. Via verschillende muziekgenres zal ze het publiek meenemen naar de ‘soul nerve’ die ons allemaal verbindt, onze harten en geesten raakt en ons samenbrengt in het gedeelde verlangen om lief te hebben en bemind te worden.

In het voorprogramma van Club Guy & Roni invites laat Sarah Janneh alvast een korte sneakpreview van deze muzikale zoektocht zien. Dit voorproefje van haar solovoorstelling is te zien van 7 maart 2024 t/m 30 mei 2024.

Vrouwland

I.s.m. Rachida Lamrabet

Vrouwland is een hedendaagse vertelling over jongeren die een leven en een identiteit proberen op te bouwen in de verschillende windrichtingen die de windroos aangeeft. Elke windrichting staat voor een personage en voor Mara, het hoofdpersonagen, is dat het Westen. Als jonge vrouw van kleur kiest zij radicaal om tabula rasa te maken ten aanzien van haar cultuur en familie, alleen zo kan ze zichzelf volledig bevrijden. Maar na een tragische gebeurtenis ontdekt ze dat het verleden en je afkomst niet zo gemakkelijk weg te wissen zijn.
De musicalversie wordt geschreven door Rachida Lamrabet. Het verhaal geeft een inkijk in het leven van jongeren met een biculturele achtergrond, hun dromen en hun onzekerheden.

Rachida Lamrabet is een schrijfster en juriste. Vrouwland was haar debuut en sindsdien schreef ze meerdere bekroonde romans en theaterteksten.

Het Vergeten Kind

I.s.m. Elène Vaye

De musical Het Vergeten Kind is een krachtige, humoristische en ontroerende musical die het verhaal vertelt van de 12-jarige Lucy die in een problematische thuissituatie opgroeit. De volwassenen die haar zouden moeten beschermen, kunnen dat niet. Ook op school loopt ze tegen veel onbegrip aan. Lucy voelt zich ongezien en trekt zich steeds meer terug in haar eigen fantasiewereld, de enige veilige plek waarin ze aan de realiteit kan ontsnappen.

Geïnspireerd op echte verhalen toont Het Vergeten Kind de worsteling van het vinden van je eigen stem en de veerkracht van deze jongeren, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

De musical wordt geproduceerd door Elène Vaye i.s.m. Amphion Cultuurbedrijf en MusicalMakers.

 

 

Onze Arabische Lente

I.s.m. ROSE stories en AVROTROS

In de musical Onze Arabische Lente vertellen vier vriendinnen hoe ze als gevolg van de Arabische Lente in Nederland terecht zijn gekomen. Sinds het uitbreken van de Arabische Lente, eind 2010, migreerden duizenden vluchtelingen naar Europa. Maar wie zijn de mensen die hier hun toevlucht hebben gezocht? Wat hebben ze meegemaakt, hoe gaat het nu met ze en hoe kijken ze zelf naar de ontwikkelingen in de Arabische wereld? Onze Arabische Lente is een fictieve vertelling gebaseerd op echte levensverhalen. 

Deze musical zal eerst als podcast ontwikkeld worden om vervolgens tot een volwaardige musical doorontwikkeld te worden.

Onze Arabische Lente is een coproductie van ROSE stories en AVROTROS, in samenwerking met Story Academy, Refugee Academy en MusicalMakers.

Mina Etemad is verantwoordelijk voor script en regie, Saman Amini voor de muziek. Radiomaker Stef Visjager is adviseur regie en draagt zorg voor de podcastmusical. Hassnae Bouazza is aan het project verbonden als story researcher.

NITE

De komende periode gaat MusicalMakers een meerjarige artistieke samenwerking aan met NITE. Onder het bevlogen artistiek leiderschap van Guy Weizman heeft dit gezelschap zich de voorbije jaren ontwikkeld tot dé plek voor interdisciplinaire voorstellingen in Nederland. Guy Weizman, als maker bekend om zijn vanzelfsprekende mix tussen theater en dans, heeft de afgelopen jaren ook steeds meer muziek en zang geïntegreerd in zijn artistieke zoektocht met als voorlopig hoogtepunt het voor het Nederlands Theaterfestival geselecteerde Yara’s Wedding, een ‘bijna-musical’ zoals hij het zelf noemt. Samen met MusicalMakers wil hij een volgende stap zetten in zijn artistieke ontwikkeling en de verdere verkenning van het musicalgenre.

Jakop Ahlbom Company

Jakop Ahlbom Company ontwikkelt in samenwerking met MusicalMakers een tweeluik waarin musical wordt gecombineerd met Ahlboms fysieke beeldtaal.Jakop Ahlbom Company is een theatergezelschap dat fysieke voorstellingen maakt die tot de verbeelding spreken. Met een mix van mime, dans, slapstick, muziek, magie en visuele effecten maken ze muzikale, verhalende voorstellingen zonder woorden. Jakop onderzoekt hoe zijn surreële, fysieke beeldtaal gecombineerd kan worden met de musicalvorm, in een combinatie van taal, zang, dans en een vertelling die alle disciplines verbindt. In dit tweeluik wordt in eerste instantie een musicalklassieker bewerkt  door deze te combineren met de magische beeldtaal van Jakop om vervolgens in een tweede productie te werken vanuit een bekende filmtitel waarin we met Alhboms fysieke taal een nieuwe musicalvorm creëren.

 

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.