Masterclass - Ivo van Hove

Januari 2024

De internationaal geroemde opera- en toneelregisseur heeft met de musicals Rent, Lazarus en West Side Story indrukwekkende en vernieuwende musicals ontwikkeld en geregisseerd. Hij regisseerde de rockmusical ‘Jesus Christ Superstar’, die in januari in première ging. 

In de, door MusicalMakers en DeLaMar georganiseerde, Masterclass op 20 januari nam Ivo ons mee in het proces van het ontwikkelen en regisseren van grote, vernieuwende musicals en deelde hij zijn ervaringen. Diezelfde dag kon de voorstelling ‘Jesus Christ Superstar’ worden bezocht. Zowel de Masterclass als de voorstelling vonden plaats in DeLaMar. 

Masterclass - Wende

December 2023

De gevierde Nederlandse singer-songwriter, gaf samen met schrijfster E.V. Crowe op zaterdagmiddag 30 december een unieke Masterclass over Songwriting bij Internationaal Theater Amsterdam. Via live fragmenten met Wende achter de piano, deelden ze hun ervaringen over het maakproces van de song cycle ‘The Promise’ en vertelden ze hoe de lyrics en songs tot stand kwamen. 

De song cycle The Promise, met als thema’s moederschap en vrouwelijkheid, is in 2021 in London bij het Royal Court Theatre geschreven en in première gegaan, was eind december nog bij ITA te zien en zal in 2024 internationaal op tour gaan. 

Writer's Room

Hamilton

Op woensdag 29 november vond de eerste Writer’s Room plaats in Wesopa

Wat maakt Hamilton de alom geprezen musical die het geworden is? Door welke musicals werd Lin-Manuel Miranda tijdens het zeven jaar durende schrijfproces beïnvloed? En hoe steekt Hamilton dramaturgisch in elkaar? In de Writer’s Room legden dramaturgen Annemiek Lely en Naomi Teekens Hamilton op de snijtafel en ontleedden de artistieke, inhoudelijke en zakelijke elementen die ervoor gezorgd hebben dat Hamilton nu al als een klassieker bestempeld wordt.
Wees niet bang voor een saai theatercollege! De Writer’s Rooms zijn theatrale ontdekkingstochten waarin muziek een bepalende rol speelt.

Open Studio

Maart 2023

Tijdens Open Studio presenteerden talentvolle schrijvers en componisten hun allereerste materiaal voor een nieuwe musical aan het publiek. Dit kan in de vorm van een aantal gespeelde scènes, gezongen nummers of combinatie van beiden zijn. Zij onderzoeken hiermee de mogelijkheden binnen musical. Tijdens de eerste editie was materiaal te horen van schrijver & componist Lindy Zimmer, liedjesschrijver Jan Groenteman & regisseur Kiki Jaski en het kwartet van tekstschrijvers Julia Berendse & Max Roijé en componisten Ezra van Nassauw & Avishai Darash.

MusicalMondays@Zwolle

Maart 2023

MusicalMakers en Zwolse theaters sloegen de handen ineen en organiseerden een speciaal programma: MusicalMondays@Zwolle! Deze avond stond in het teken van nieuwe makers. Hoe vind je je weg als nieuwe maker in het theaterveld? Gepresenteerd door musicalacteur en Zwollenaar William Spaaij met talks van o.a. Club Gewalt, Roi Soleil en indrukwekkende optredens door talentvolle makers.

MusicalMakers Lounges

2021-2022

De zeven MusicalMakers Lounges waren een ontmoetingsplek voor makers en betrokkenen waar kennis en ideeën gedeeld werden. Het avondvullend programma was gevuld met gesprekken over vernieuwing van het genre musical en aansluitende optredens van nieuw en gevestigd talent. Ook was dit de kans voor makers om een voorproefje te geven van hun nieuwe materiaal en te spreken over hun maakproces.

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.