Masterclass - Jurrian van Dongen

Juni 2024

De afgelopen maanden hebben een aantal aanstormende, talentvolle schrijvers tijdens de Writer’s Lab, onder leiding van Jurrian van Dongen, lessen gevolgd over de voorwaarden die ze voor zichzelf kunnen creëren om een nieuwe musicalliedtekst te kunnen schrijven. Dit Writer’s Lab werd afgesloten met een Masterclass waarin de oogst werd getoond en Caroline Borgers met Jurrian over deze materie in gesprek ging. De Masterclass was met Jurrian van Dongen, Carolien Borgers en de volgende negen aanstormende schrijvers: Elaine Hakkaart, Elly Scheele, Jip Verwegen, Judith Boesen, Pepijn van der Berg, Quinten de Smedt, Sanne Thierens, Sem Anne van Dijk, Teuntje Post.

De Masterclass vond plaats op maandag 17 juni van 20.00-21.30 in Klein Bellevue in Amsterdam.

Writer's Lab - Jurrian van Dongen

Maart - juni 2024

Dingen om over na te denken als je een musicalliedtekst schrijft, in 7 lessen van Jurrian van Dongen.

Liedteksten schrijven voor een musical is een complexe bezigheid. Omdat zo’n lied een verhandeling is op zich, maar ook een onderdeel van een groter verhaal. Hoe herken je een mededeling die het waard is om gezongen te worden? Welke vorm tilt de inhoud op? Wanneer is het karakter aan het woord en wanneer de schrijver?
Jurrian van Dongen nam de deelnemers in zeven lessen onder andere mee in de voorwaarden die je zelf kunt creëren en wat je aan het liedje kan overlaten, om zo tot goede liedteksten te komen.

De Writer’s Lab was van 11 maart t/m 17 juni 2024 en is op 17 juni 2024 afgesloten met een Masterclass in Klein Bellevue, Amsterdam.

 

Writer's Room - West Side Story

Juni 2024

Op maandag 3 juni dook MusicalMakers met alle aanwezigen in de tekstdramaturgie van Broadwayhit West Side Story. Onder leiding van de dramaturgen Naomi Teekens en Cecile Brommer zochten we naar de climax, de ‘darkest moment’ en de ‘I need song’ van deze musical. Daarna gingen we in gesprek met schrijver en regisseur Daniël Cohen over de balans tussen vakkundigheid en creativiteit. Hoe gebruikt hij als maker zijn kennis van dramaturgie en structuur bij nieuwe musicals? Welke musicalwetten moet je altijd eerbiedigen en waar zit de meeste ruimte om te experimenteren en vernieuwen?

Musical After Talk

Mei 2024

Op donderdag 23 mei vond de eerste Musical After Talk plaats. Dit was een vervolg op het eerdere nagesprek van de Musical Talk ‘Bridging subsidy and commerce’ van Millie Taylor.

Na de Musical Talk tijdens het Theaterfestival in september 2023 in de Balie ontstond een levendige discussie over de kunst van het ontwikkelen en produceren van nieuwe musicals, mede geïnspireerd door de speech van Millie Taylor. Er bleek behoefte om hierover op een later tijdstip met elkaar door te praten, en daar gaven we graag gehoor aan. Samen met panelleden van het debat, en met producenten, makers, theaters en fondsen gingen we in gesprek over de huidige uitdagingen die we tegenkomen bij het ontwikkelen en produceren van nieuwe musicals.

 

Writer's Room 2 - Hamilton

Maart 2024

Op maandag 18 maart vond de tweede editie van de Writer’s Room over de tekstdramaturgie en choreografie van Hamilton plaats.

Tijdens de eerste editie van de Writer’s Room maakten we een start met de ontleding van de musical Hamilton. Dramaturg Annemiek Lely liet het publiek kennismaken met het vak ‘dramaturgie’ en Naomi Teekens gaf een toelichting bij de muziektdramaturgie van Hamilton.

In de tweede Writer’s Room doken Annemiek en Naomi in de tekstdramaturgie van deze Broadwayhit. Samen met de aanwezigen werd er antwoord gegeven op de vraag: Hoe steekt de dramatische structuur van Hamilton in elkaar? Wat zijn de ‘I want’ en de ‘I need song’? Waar zit de climax en het ‘darkest moment’? Daarna gingen we in gesprek met choreograaf Pim Veulings. Hoe kijkt hij als maker naar de choreografie van deze eigentijdse klassieker? Wat is de bijdrage van de choreografie aan de dramaturgie van Hamilton?

Masterclass - Ivo van Hove

Januari 2024

De internationaal geroemde opera- en toneelregisseur heeft met de musicals Rent, Lazarus en West Side Story indrukwekkende en vernieuwende musicals ontwikkeld en geregisseerd. Hij regisseerde de rockmusical ‘Jesus Christ Superstar’, die in januari in première ging. 

In de, door MusicalMakers en DeLaMar georganiseerde, Masterclass op 20 januari nam Ivo ons mee in het proces van het ontwikkelen en regisseren van grote, vernieuwende musicals en deelde hij zijn ervaringen. Diezelfde dag kon de voorstelling ‘Jesus Christ Superstar’ worden bezocht. Zowel de Masterclass als de voorstelling vonden plaats in DeLaMar. 

Masterclass - Wende

December 2023

De gevierde Nederlandse singer-songwriter, gaf samen met schrijfster E.V. Crowe op zaterdagmiddag 30 december een unieke Masterclass over Songwriting bij Internationaal Theater Amsterdam. Via live fragmenten met Wende achter de piano, deelden ze hun ervaringen over het maakproces van de song cycle ‘The Promise’ en vertelden ze hoe de lyrics en songs tot stand kwamen. 

De song cycle The Promise, met als thema’s moederschap en vrouwelijkheid, is in 2021 in London bij het Royal Court Theatre geschreven en in première gegaan, was eind december nog bij ITA te zien en zal in 2024 internationaal op tour gaan. 

Writer's Room 1 - Hamilton

November 2023

Op woensdag 29 november vond de eerste Writer’s Room plaats in Wesopa

Wat maakt Hamilton de alom geprezen musical die het geworden is? Door welke musicals werd Lin-Manuel Miranda tijdens het zeven jaar durende schrijfproces beïnvloed? En hoe steekt Hamilton dramaturgisch in elkaar? In de Writer’s Room legden dramaturgen Annemiek Lely en Naomi Teekens Hamilton op de snijtafel en ontleedden de artistieke, inhoudelijke en zakelijke elementen die ervoor gezorgd hebben dat Hamilton nu al als een klassieker bestempeld wordt.
Wees niet bang voor een saai theatercollege! De Writer’s Rooms zijn theatrale ontdekkingstochten waarin muziek een bepalende rol speelt.

NTF Pro: Bridging subsidy and commerce – Musical theatre as a case study

September 2023

In samenwerking met het Nederlands Theater Festival presenteerde MusicalMakers 8 september 2023: Bridging subsidy and commerce – Musical theatre as a case study door Millie Taylor. Dit onderdeel van NTF PRO draaide volledig om de kansen voor samenwerkingen tussen de gesubsidieerde en vrije sector.

Veel internationaal succesvolle musicals zijn het resultaat van samenwerkingen tussen gesubsidieerde organisaties en de vrije sector. Welke kansen zijn er voor het Nederlandse (muziek)theater? Millie Taylor, bijzonder hoogleraar Musical aan de UvA, trapt af met een provocatie in de vorm van enkele musical-cases uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, gevolgd door een gesprek met panelgasten en aanwezigen in de zaal.

Open Studio

Maart 2023

Tijdens Open Studio presenteerden talentvolle schrijvers en componisten hun allereerste materiaal voor een nieuwe musical aan het publiek. Dit kan in de vorm van een aantal gespeelde scènes, gezongen nummers of combinatie van beiden zijn. Zij onderzoeken hiermee de mogelijkheden binnen musical. Tijdens de eerste editie was materiaal te horen van schrijver & componist Lindy Zimmer, liedjesschrijver Jan Groenteman & regisseur Kiki Jaski en het kwartet van tekstschrijvers Julia Berendse & Max Roijé en componisten Ezra van Nassauw & Avishai Darash.

MusicalMondays@Zwolle

Maart 2023

MusicalMakers en Zwolse theaters sloegen de handen ineen en organiseerden een speciaal programma: MusicalMondays@Zwolle! Deze avond stond in het teken van nieuwe makers. Hoe vind je je weg als nieuwe maker in het theaterveld? Gepresenteerd door musicalacteur en Zwollenaar William Spaaij met talks van o.a. Club Gewalt, Roi Soleil en indrukwekkende optredens door talentvolle makers.

MusicalMakers Lounges

2021-2022

De zeven MusicalMakers Lounges waren een ontmoetingsplek voor makers en betrokkenen waar kennis en ideeën gedeeld werden. Het avondvullend programma was gevuld met gesprekken over vernieuwing van het genre musical en aansluitende optredens van nieuw en gevestigd talent. Ook was dit de kans voor makers om een voorproefje te geven van hun nieuwe materiaal en te spreken over hun maakproces.

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.