Wat gebeurt er als we het strikte hokjesdenken loslaten?

Als musicalklassiekers door iedereen gezongen kunnen worden, ongeacht diens gender? Tijdens RE:Cast zongen musicalartiesten Freek Bartels (Les Misérables, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat), Lone van Roosendaal (Mamma Mia!, Zorro), Tjindjara Metschendorp (The Bodyguard, TINA – De Tina Turner Musical), Qshans Thode (Come From Away, The Lion King) en Lindy Zimmer ([Werktitel] – De Nieuwe Lichting) de nummers die ze altijd al wilden zingen, maar waar ze door traditionele rolverdeling binnen veel musicals nooit de kans voor kregen.

Een inspirerende musicalavond bomvol bekende songs in een nieuw jasje, verrassende combinaties en duetten zoals je ze nooit eerder hoorde.

Het musicalconcert RE:Cast vond plaats op 12 december 2022 in DeLaMar West. Dit concert was onderdeel van de serie Musical Mondays.

Credits

Regie:
Jorrit Ruijs

Muzikale leiding:
Ezra van Nassauw

Cast:
Freek Bartels, Lone van Roosendaal, Tjindjara Metschendorp, Qshans Thode, Lindy Zimmer

Muzikanten:
David van den Bogaard, Jelle Huiberts

Licht:
Mark Bouma

Geluid:
Jan van Dijk

Productie:
Hannah van Meurs

Productieassistent:
Diantha Vreeken

Regisseur Jorrit Ruijs over typecasting en stereotype rollen

”In mijn carrière als acteur heb ik regelmatig te maken gehad met typecasting en stereotype rollen. Regelmatig heb ik me daaraan geërgerd, als ik er nadeel van ondervond, maar het ook als onderdeel van de praktijk gezien en er soms ook voordeel van ondervonden. In ieder geval had ik niet het idee dat ík daar iets aan kon veranderen. Nu het gesprek over diversiteit steeds meer gevoerd wordt binnen de samenleving, lijkt het me ook tijd om het te onderzoeken binnen het theater; zijn stukken niet te veel geschreven vanuit het man-vrouw denken en dichten we personages soms niet te veel clichématige karakterkenmerken toe? Vaak hoor ik mensen zeggen; “in het theater kan alles en mag iedereen alles spelen.” Is dat zo? Krijgt iedereen wel genoeg de kans om alles te mogen spelen? Kunnen we misschien de rollen eens omdraaien?”

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.