Wil je musicalperformer worden of zelf nieuw werk creëren als componist, tekstschrijver of choreograaf? Dan is een opleiding musicaltheater iets voor jou. Bij MusicalMakers vinden we de aanwas van nieuwe makers en performers zeer belangrijk en investeren graag in talent. Om door de bomen het bos te zien helpen we je een handje met een overzicht van de grootste professionele voltijd MBO en HBO musical opleidingen in Nederland.

Een aantal toneel-, muziek- en dansopleidingen met cross-over naar performing arts & musical zijn ook opgenomen in dit overzicht. Aangezien afgestudeerden aan deze opleidingen soms in het musicalveld werkzaam worden: als maker en/of performer.

Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater

Opleiding: Musicaltheater - Dans & Muziektheater - Muziek

Locatie: Tilburg | HBO

De beroepspraktijk stelt hoge eisen aan musicalperformers. Ze moeten kunnen dansen, zingen en acteren op hoog niveau. De Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater leidt jou op tot danser/zanger/acteur of zanger/acteur op een authentiek en solistisch niveau. Je bewegingsaanleg, het karakter van je stem, je talent en persoonlijkheid bepalen in welk soort voorstellingen je gaat werken. Of misschien ga je liever presenteren, dubben of spelen in televisieseries. 

Er zijn twee opleidingen: Musicaltheater Dans en Muziektheater Muziek.

ArtEZ

Muziektheater & Toneelschool

Locatie: Arnhem | HBO

Muziektheater
Je wordt opgeleid tot theatermaker die denkt en werkt vanuit muziek. De docenten zijn makers van muziektheater, theaterregisseurs, musici, performers, componisten en choreografen. Vanaf het eerste jaar maak en vertoon je eigen werk. Je kunstwerken zijn tijdens je studie niet alleen in de gebouwen van ArtEZ te zien, maar ook in de openbare ruimte, op festivals en in theaters. Die openbare ruimte is tevens je inspiratiebron; we betrekken hedendaagse ontwikkelingen actief in het onderwijs. De banden met het werkveld zijn nauw.

Toneelschool
Het studieprogramma van de Toneelschool is gericht op groei naar zelfstandigheid, zodat jij samen met anderen het werkveld kunt vormgeven. 

Frank Sanders Akademie

Musical en Muziektheater

Locatie: Amsterdam | MBO

De Frank Sanders Akademie (FSA) leidt je op tot uitvoerend musicalacteur en leert je hoe je een musical maakt en produceert. Na de opleiding ben je een zelfstandig artiest die voor zijn eigen werkgelegenheid kan zorgen.

FSA maakt deel uit van het ROC van Amsterdam en is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang theorie- en praktijkles op niveau 4. Hierna is het mogelijk nog een extra vierde leerjaar te volgen op de akademie. De docenten werken allemaal in de musical- en theaterwereld. Je krijgt dus les van vakmensen die het beroep goed kennen. Zij geven les in acteren, zingen en dansen. Dit zijn de vaardigheden die het belangrijkst zijn voor elke musicalartiest. Daarnaast krijg je regelmatig les van gastdocenten uit de kleinkunst, het toneel en het jeugdtheater.

Naast zang, dans en spel besteedt de FSA aandacht aan vakken als musicalschrijven (script en muziek), decor- en lichtontwerp en productie. Gedurende het schooljaar worden verschillende producties gemaakt die gespeeld worden in zowel de Akademie als theaters in Amsterdam. Tot slot wordt ieder studiejaar afgesloten met een eigen musicalproductie.

Codarts

Muziektheater

Locatie: Rotterdam | HBO

Om zowel het ambacht, de artisticiteit als de uniciteit van elke student te ontwikkelen heeft Codarts Muziektheater de integratieleerlijn ontwikkeld waarmee de opleiding zich onderscheidt van andere opleidingen in Nederland.

Muziektheaterstudenten leren de diverse stijlen binnen iedere discipline kennen, en leren deze te onderzoeken en uit te voeren. Daarin is het belangrijk om eigen keuzes te maken en er persoonlijke zeggingskracht aan toe te voegen. Het zorgt ervoor dat onze alumni zich op een eigenzinnige wijze aan het werkveld weten te presenteren.

Bij Codarts bestaat de mogelijkheid om samen te werken met andere opleidingen. Het wordt vanuit alle afdelingen sterk gestimuleerd om die samenwerking op te zoeken.

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - Academie voor Theater en Dans

Toneel en Kleinkunst

Locatie: Amsterdam | HBO

Op de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie maak je kennis met toneel, muziektheater, kleinkunst, film en televisie en het maken van je eigen theaterwerk in drama of cabaret. Je krijgt les in verschillende soorten beweging (o.a Afrikaanse dans, moderne dans, Aikido), spreken en zingen. Niet alleen leer je spelen vóór de camera maar ook mét de camera. Je krijgt les van inspirerende (gast)docenten die met beide benen in de praktijk staan en zelf ook een bevlogen beroepspraktijk hebben. Verder zing, componeer en schrijf je eigen liedjes en teksten. Daarnaast krijg je les in onze professionele geluidsstudio en experimenteert met digitale en technologische ontwikkelingen.

Lucia Marthas Institute for Performing Arts

Danser | Bachelor Dans, Docent Dans en Associate degree

Locatie: Amsterdam & Groningen | MBO & HBO

Danser (MBO)
Binnen deze opleiding word je opgeleid tot danser, dansleider of dans-assistent. Gediplomeerden zijn werkzaam als uitvoerend dansers bij (diner)shows, entertainmentparken en events. Ook werken zij als dansleiders en dansassistenten binnen ballet-, dans-, musical- en sportscholen. Bovendien zal een aantal getalenteerde Mbo-gediplomeerden na auditie kunnen doorstromen naar onze Hbo-opleidingen.

Bachelor Dans, Docent Dans en Associate degree (HBO)
Lucia Marthas Institute for Performing Arts biedt in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen de opleidingen Hbo-Bachelor Dans, Hbo-Bachelor Docent Dans en Hbo-Ad Dans aan. Deze opleidingen leiden op tot podiumkunstenaar en dansdocent binnen het werkveld van de performing arts.

Deltion College

Musicalperformer

Locatie: Zwolle | MBO

Is zingen, dansen en acteren jouw grote talent/passie en heb je geen podiumvrees? Kies dan voor de opleiding Musicalperformer! Je werkt mee aan commerciële producties, voorstellingen en evenementen, als onderdeel van een groep spelers. Je kunt tijdens je werk in meerdere voorstellingen actief zijn.

ROC Mondriaan

Musicalperformer

Locatie: Den Haag | MBO

Wil jij een carrière als artiest? Dan is dit de ideale opleiding voor jou. Tijdens de opleiding Musicalperformer bij Dutch Academy of Performing Arts (DAPA), word je getraind tot allround artiest en kies je na anderhalf jaar een specialisatie op het gebied van dans, drama of muziektheater. Je ontwikkelt je tegelijkertijd als zelfstandig ondernemer en bent in staat zang-, dans-, en spellessen te begeleiden.

Albeda

Excellentiejaar interdisciplinair performer

Locatie: Rotterdam | MBO

Voor acteurs die zich extra willen verdiepen en specialiseren heeft Albeda het excellentiejaar interdisciplinair performer ontwikkeld. Het excellentiejaar biedt ruimte voor verdere persoonlijke groei en ontwikkeling richting een hbo kunstopleiding of het werkveld. Denk hierbij aan ondernemerschap, eigenaarschap, reflecteren én uitbreiden van het culturele cv.

De opleiding is voor de tweede keer op rij door de MBO Keuzegids uitgeroepen tot Topleiding.

Rijn IJssel

Musicalperformer

Locatie: Arnhem | MBO

There’s no business like show business. Tv-series, musicalvoorstellingen of eigen theaterproducties: ben jij gemaakt voor de spotlights? Volg je droom! In deze opleiding leer je over zingen, dansen, acteren, lesgeven, solfège en teksten. Tevens krijg je  les in verschillende dansstijlen, zoals klassiek, modern, jazz en show. Ook leer je dansen in choreografieën en werk je samen met andere artiesten.

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.