MusicalMakers is het ontwikkelhuis voor de nieuwe Nederlandse musical.

We creëren een omgeving waar makers met elkaar ontdekken, leren en delen. Waar de focus niet alleen op het eindproduct ligt, maar er tijd en ruimte is voor experiment. En waar we juist op zoek gaan naar verhalen van mensen of groepen die tot nu toe nog veel te weinig worden gehoord.

De Nederlandse musical is een prachtig genre, maar toe aan vernieuwing. Bij gebrek aan subsidie is er structureel te weinig tijd en geld om nieuwe dingen uit te proberen, waardoor het musicalaanbod voor een groot deel uit hertalingen van buitenlandse succesproducties bestaat. Daarnaast is er te weinig kennis en aandacht beschikbaar om het genre verder te ontwikkelen. Bij MusicalMakers worden deze investeringen wél gedaan. Onze makers krijgen de kans om te experimenteren met vernieuwende vormen binnen het genre en met originele verhalen uit een diverse samenleving. Zo hopen we het musicalaanbod te verbreden, het publieksbereik te vergroten en een bijdrage te leveren aan de emancipatie van het musicalgenre.

"Met MusicalMakers willen we een omgeving creëren voor en van getalenteerde makers waarbij niet alleen de eindpresentatie het doel is, maar het maakproces centraal staat: een speeltuin met ruimte voor experiment."

Andreas Fleischmann, initiatiefnemer MusicalMakers

Begeleiding

Onze makers staan niet alleen; ze kunnen rekenen op begeleiding van hoog niveau. Zo werken we samen met ervaren mensen uit de musicalindustrie, producenten, theaters, collega-instellingen, opleidingen en met andere partners die opereren op het grensvlak tussen cultuur, media en samenleving. Het ontwikkelingsproces van onze makers en de tips & tricks van deze gevestigde partners delen we zo veel mogelijk via onze kanalen, om andere makers te inspireren en kennis te delen. We hopen de Nederlandse musical op deze manier samen naar een hoger niveau te kunnen tillen.

Culturele basisinfrastructuur

MusicalMakers is onderdeel van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Op Prinsjesdag 2020 werd het advies van de Raad van Cultuur om rijksubsidie aan MusicalMakers te verstrekken, bekrachtigd. Hiermee zijn we de eerste ontwikkelinstelling voor musicals dat is opgenomen in de culturele basisstructuur. Dankzij deze rijkssubsidie en de evenredige bijdrage van de VandenEnde Foundation, kunnen 12 makers gedurende 4 jaar onafhankelijk werken aan nieuwe Nederlandse musicals.

Maak het zelf mee

Meld je aan voor de MusicalMakers nieuwsbrief om als eerste toegang te krijgen tot onze activiteiten, tips & tricks van makers te ontvangen en jezelf te trakteren op een flinke dosis inspiratie.