Belangrijke boodschap verpakt in metaforen, humor en vrolijkheid.

Samya is presentator, scenarist, auteur en muzikante. Ze schreef mee aan de NPO3-serie Vakkenvullers, heeft een column op Elle.com over stereotypering in series en films en is de auteur van het boek 36 vragen (en heel veel koffie). Daarnaast is ze bekend als ‘dat meisje van Taxi Terug bij DWDD’.

“Mijn liefde voor musicals is eigenlijk ontstaan toen ik als klein meisje de registratie van Cats keek. Ik kon het niet geloven: het decor, de mooie muziek, al die mensen in gekke pakken, en dan gingen ze ook nog eens zingen? Mijn kinderhoofd ging kapot! Maar ja, musicalkaartjes zijn gewoon heel duur. Ik keek dus vooral musicalfilms, als die op tv kwamen namen we ze gelijk op. Later heb ik een tijdje in Londen gewoond, en als je daar op de dag van een voorstelling vroeg in de rij gaat staan kun je voor 5 pond naar een musical. Op deze manier heb ik Mathilda gezien. Dat was zó bombastisch, dat ik dacht: dit is wat ik later wil worden. Per toeval ben ik eerst presentator geworden, maar daarnaast ben ik ook muzikant, schrijver en bovenal verhalenverteller. En musical is al die dingen bij elkaar.

Ik merk dat je in de musicalwereld hetzelfde riedeltje hoort als in de media over waarom bepaalde mensen hoofdrollen krijgen en andere niet; of het nu gaat om etniciteit, culturele achtergrond, fysieke gesteldheid, seksualiteit of wat dan ook. ‘De doelgroep wil het niet’, of ‘het talent is er niet’. Nou, de doelgroep heb je misschien al weggejaagd omdat ze zich nooit herkennen in je producties. En het talent is er zeker, maar als je hen niet de kans geeft om ervaring op te doen en zij hun hele leven horen dat ze nooit een hoofdrol zullen krijgen, gebeurt dit misschien ook niet. Ik begrijp waarom dit gebeurt en wil niemand iets verwijten, maar ik wil wel aangeven wat dit doet met mensen. Dus op een gegeven moment dacht ik: weet je wat, ik kan wel steeds bij iedereen op de koffie gaan om hierover te praten, maar ik kan er ook een musical over schrijven. Een musical die er op een grappige, herkenbare, soms pijnlijke maar vooral heel mooie manier voor zorgt dat je je een beetje kunt verplaatsen in de mensen waar constant tegen wordt gezegd dat ze niet goed genoeg zijn, niet knap genoeg zijn, of niet te veel zichzelf mogen zijn.

En zo ontstond het idee voor Held; een musical over iemand die in haar eigen fictiewereld een bijrol speelt. Eigenlijk een musical over musicals, maar ook een verhaal over nooit goed genoeg zijn en het idee hebben dat je er altijd voor anderen bent, maar anderen nooit voor jou. Ik denk dat iedereen zich daar wel in kan herkennen. En het leuke van musicals is dat je die boodschap over kan brengen aan de hand van grote metaforen, humor en heel veel vrolijkheid. Zodat iedereen, ook de bezoekers die de boodschap niet zo mee krijgen, nog steeds een superleuke avond hebben. De ene persoon gaat misschien de zaal uit met de gedachte: ik kan ook actrice worden, ik hoef niet steeds jaren te wachten totdat er een rol voorbij komt die ik kan spelen. En een ander gaat weg en denkt: dat was gezellig, waar zijn de bitterballen? Dat mag natuurlijk allemaal!”

Volg Samya

"Ik kan wel steeds bij iedereen op de koffie gaan om erover te praten, maar ik kan er ook een musical over schrijven."

Samya Hafsaoui

Fie gelooft in de kracht van je eigen creatieve instinct volgen, ongeacht de ongeschreven regels waar je je aan zou moeten houden. Want...wie heeft die ‘regels’ überhaupt bepaald?

Medemakers uit dezelfde productie

Meet de andere makers

Maak het zelf mee

Meld je aan voor de MusicalMakers nieuwsbrief om als eerste toegang te krijgen tot onze activiteiten, tips & tricks van makers te ontvangen en jezelf te trakteren op een flinke dosis inspiratie.