Waar kom je vandaan en wat geef je door?

Naomi heeft in grote producties als Amandla! Mandela, Back to Oz en Hanna van Hendrik gespeeld. In 2018 sleepte ze voor haar rol als Celie in The Color Purple zelfs een Musical Award-nominatie voor ‘beste vrouwelijke hoofdrol’ in de wacht. Daarnaast won ze in 2019 de Piket Kunstprijs in de categorie Toneel. Naomi is ook actief achter de schermen; zo regisseerde ze het Kinderkorenfestival en de mini-opera’s Echt feest en Familierecept voor De Nationale Opera.

“Toen ik klein was, nam mijn oma mij mee naar alle musicals in de Rijswijkse Schouwburg. Aan het begin van het jaar pakten we het programmaboekje erbij en kruisten we de voorstellingen aan die we hier wilden gaan zien. Ook zijn we samen wel drie keer naar Aïda geweest, wat vond ik dat geweldig! Van jongs af aan heb ik dus al de kracht van het musicalgenre meegekregen. Het neemt je helemaal mee in een verhaal, kan echt een andere wereld bouwen. De muziek kan je in je hart raken, het verhaal kan je aan het denken zetten en het spel kan je tot tranen roeren of keihard aan het lachen maken. Het is een hele toffe samensmelting van allerlei verschillende disciplines.

Er worden prachtige musicals gemaakt, maar vaak komen deze verhalen uit Amerika of Engeland. Ik hoop dat we met MusicalMakers meer eigen en eigentijdse producties kunnen toevoegen aan deze mooie canon, passend bij de samenleving van nu. Daarnaast ben ik groot voorstander van sterke vrouwenrollen in musicals; volgens mij kun je die nooit genoeg hebben. Ik vind dat vrouwenrollen divers moeten zijn, ook in leeftijd. Zodat actrices die tegen hun pensioen aanzitten niet alleen bijrollen hoeven te spelen, maar dat er diepgang in hun rol zit.

In de musical die ik wil gaan maken komen die diverse sterke vrouwenrollen zeker terug. Het gaat over drie generaties vrouwen en hun zoektocht naar avontuur, eigenwaarde, rechtvaardigheid en familie. De voorstelling voert je langs verschillende continenten, op zoek naar een thuis om tot rust te komen. Inspiratie haalde ik uit verhalen over vrouwelijke ontdekkingsreizigers uit de 19e eeuw, maar ook uit mijn eigen leven: mijn zoektocht naar waar je vandaan komt en wat je doorgeeft komt er duidelijk in terug. Ik kijk ernaar uit om dit persoonlijke verhaal te vertalen naar een universele musical voor een groot publiek. En als het mij dan lukt om dat meisje wat met haar oma naar een musical gaat te raken, net zoals dat bij mij gebeurde bij Aïda, dan is dat me meer dan alles waard.”

Volg Naomi

"Je kunt nooit genoeg sterke vrouwenrollen in musicals hebben."

Naomi van der Linden

Meet de andere makers

Maak het zelf mee

Meld je aan voor de MusicalMakers nieuwsbrief om als eerste toegang te krijgen tot onze activiteiten, tips & tricks van makers te ontvangen en jezelf te trakteren op een flinke dosis inspiratie.