Het is nu tijd om belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Avishai Darash is een Israëlische pianist, componist, arranger, dirigent en artistiek leider gevestigd in Amsterdam. De stijl van Avishai komt voort uit Noord-Afrikaanse traditionele muziek, westerse klassieke muziek, Amerikaanse jazz, Israëlische folk en muziek uit de Levant. Zijn werk met het Marmoucha Orchestra geeft hem de mogelijkheid om verschillende klanken, ritmes en verborgen verhalen te ontdekken.

‘’Ik zie kunstenaars en makers als degenen die het onderdrukte uitdrukken. Zij geven een andere, non-verbale stem aan deze gevoelens en ervaringen die niet gemakkelijk in normale taal en verhalen kunnen worden uitgedrukt. Met mijn musical wil ik het publiek meenemen door echte ervaringen en pijn van mensen. Deze gaan over racisme, rechteloosheid en het maken van keuzes die iemands leven kunnen veranderen.

Als componist en dirigent is muziek voor mij de beste manier van uitdrukken. Het is nu tijd om belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Denk aan racisme, antisemitisme, machtsmisbruik en het misbruik van onwetendheid van mensen. Wanneer informatie zo snel reist en deze onderwerpen op de internationale voorgrond aan de orde komen, moeten we handelen en het een mooi metafoor geven die de boodschap draagt.

Vanaf zeer jonge leeftijd was ik al geïnteresseerd in de combinatie van muziek, verhaal, tekst en podium. Een musical biedt de mogelijkheid om die disciplines te integreren. Dat maakt de boodschap van een kunstwerk globaal en duidelijk. Voor MusicalMakers experimenteer ik dan ook met muzikale composities die een visueel verhaal vertellen. Mijn belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn: identiteit, psychologie, ritualisme, sound-design en spanning.

Wat ik over het algemeen mis in het huidige musicallandschap, is het nemen van meer risico’s. Sommige verhalen zijn gemaakt om het publiek een goed gevoel te geven, andere zijn er weer om het publiek met harde realiteiten te confronteren. Als een musical goed gemaakt is, is dat altijd een meerwaarde voor zowel het publiek als de makers. Ik ben van mening dat het proces van het maken van een musical meer op de voorgrond moet staan en meer zichtbaar moet zijn voor het publiek.’’

Volg Avishai

Ik ben van mening dat het proces van het maken van een musical meer op de voorgrond moet staan en meer zichtbaar moet zijn voor het publiek.

Avishai Darash

Meet de andere makers

Maak het zelf mee

Meld je aan voor de MusicalMakers nieuwsbrief om als eerste toegang te krijgen tot onze activiteiten, tips & tricks van makers te ontvangen en jezelf te trakteren op een flinke dosis inspiratie.