MusicalMakers heeft elk jaar plek voor een aantal makers-teams, die onder professionele begeleiding hun idee voor een nieuwe musical kunnen uitwerken. Op deze pagina lichten we het ontwikkeltraject toe. Een traject is echter altijd maatwerk en hangt van de maker en het betreffende creatieve team af. Grofweg doorlopen we meestal de volgende fases: eerst werken we naar een studiopresentatie toe, dan naar een werkplaatsvoorstelling en uiteindelijk naar een middenzaalproductie.

Tijdens elke fase is het mogelijk om weer terug naar de tekentafel te gaan, het project stop te zetten of op een andere manier verder te gaan. De focus van MusicalMakers ligt namelijk niet alleen op het eindproduct, maar juist op het proces en de ontwikkeling van de makers.

Makerstraject

Oriënterend gesprek

Het hele jaar door zijn we op zoek naar talent en nieuwe verhalen & concepten. Na een oriënterend gesprek met potentiële makers kunnen we hen uitnodigen om hun ideeën te pitchen tijdens de pitchdag. 

Pitch

Een aantal keer per jaar organiseren we een pitchdag. Hierin presenteert de maker een concept of verhaal in een pitch van +/- 10 minuten. In de voorbereiding hierop kunnen we de maker begeleiden, mocht dat wenselijk zijn. Valt het concept in de smaak, dan kan de betreffende maker het concept of verhaal uitwerken tot een studiopresentatie.

Studiopresentatie

Een maker met een goed concept of verhaal krijgt de ruimte om met een iets ruimer budget diens concept of verhaal te ontwikkelen. Onderzoek naar vorm en inhoud staan centraal, als ook de samenstelling van het creatieve team. Er wordt aan een samengesteld (gesloten) publiek – producenten, schouwburgdirecteuren en andere makers – rond de 30 minuten aan materiaal gepresenteerd. Op basis hiervan wordt beoordeeld of de studiopresentatie kan worden uitgewerkt tot werkplaatsvoorstelling.

Werkplaatsvoorstelling

Een creatief team maakt op basis van een ‘af’ concept of verhaal een voorstelling, waarbij de belangrijkste elementen van een eventuele middenzaalvoorstelling zoveel mogelijk uitgewerkt zijn. De richtlijn is een duur van één tot anderhalf uur. De werkplaatsvoorstelling wordt getoetst bij het artistieke team, producenten én wordt opgevoerd voor (betalend) publiek, inclusief nagesprek. Aan de hand hiervan wordt besloten of de voorstelling kan worden doorontwikkeld voor de middenzaal.

Middenzaalvoorstelling

Als er voldoende vertrouwen is in de werkplaatsvoorstelling en een andere producent er potentie in ziet wordt een coproductie aangegaan. De voorstelling wordt volledig af en avondvullend gemaakt, geschikt voor de middenzaal.

Schrijvers- en componistentraject

Naast bovenstaande makerstrajecten vinden we het belangrijk om schrijf- en compositietalent de ruimte voor creatieve ontwikkeling en verdieping te geven. En om onderlinge ontmoetingen te faciliteren. Per seizoen laten we een groep talentvolle schrijvers en componisten gedurende een langere periode (4 tot 6 maanden) toewerken naar een voorstelling. Dit kan een open studio of korte voorstelling zijn, waar één tot anderhalf uur aan materiaal gepresenteerd wordt aan publiek.

Wat zoeken we?

Idee

Je hebt een idee voor een nieuwe musical waarbij het belangrijk is dat het aansluit bij onze huidige, diverse samenleving.

Drive

Je houdt van musicals en bent gedreven om het genre verder te ontwikkelen.

Ervaring

Ervaring in het musicalvak is geen must, maar je hebt wel een creatief talent dat jou onderscheidt.

Open blik

Je staat open voor begeleiding en feedback van professionals.

Kennisdeling

Je bent bereid om jouw ontwikkeling binnen MusicalMakers te delen, bijvoorbeeld via tussenpresentaties of video’s voor de MusicalMakers-community.

Flexibiliteit

Je bent gedurende jouw traject beschikbaar voor presentaties en andere contactmomenten.

Wat bieden we?

Vergoeding

Je krijgt een salaris volgens de CAO Toneel en Dans, waarmee de Fair Practice Code van eerlijke beloning en waardering gewaarborgd wordt.

Begeleiding

Je wordt begeleid door professionals uit de musicalindustrie, evanals andere ervaren partners op het gebied van cultuur, media en samenleving.

Netwerk

Het netwerk van MusicalMakers staat tot jouw beschikking, bijvoorbeeld in je zoektocht naar een tekstschrijver, componist of choreograaf voor jouw project.

DeLaMar West

Je kunt gebruikmaken van de faciliteiten in ons hoofdkwartier DeLaMar West, waaronder repetitieruimtes en een muziekstudio.

Tijd en ruimte

Doordat de focus van MusicalMakers meer op ontwikkeling ligt dan het zo snel mogelijk opzetten van een eindproduct, krijg jij de tijd en de ruimte om te experimenteren met jouw idee.

Doorgroeimogelijkheden

Je krijgt de kans om jouw idee te laten doorgroeien naar een studiopresentatie, een werkvoorstelling, een middenzaalproductie en wie weet nog wel verder!

MusicalMaker worden?

Wil jij een van onze makers worden? Stuur dan een mail naar hr@musicalmakers.staging.thewiebesagency.com met als onderwerp ‘Maker worden’, waarin je antwoord geeft op de volgende vragen:

• Wie ben je?
• Wat wil je maken?
• Waarom wil je dit maken?
• Waarom wil je jouw verhaal in de vorm van een musical vertellen?
• Wat kan MusicalMakers voor jou betekenen?

We zijn benieuwd!

Altijd weten wat er speelt

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.